top of page

Jaaropleiding Familieopstellingen


Ben je bereid om naast het leren van het mooie ambacht familieopstellingen ook in jouw eigen spiegel te kijken en mee op pas te gaan? Om goed te kunnen begeleiden ben jij het allerbelangrijkste instrument. Het aanleren van de theorie, vaardigheden en alle tools is belangrijk, maar nog belangrijker is jouw eigen ontwikkeling. Hoe meer je kunt kijken door een zuivere bril, des te makkelijker zullen jouw opstellingen verlopen. De opleiding is daarom een mooie combinatie van theorie, het leren van alle benodigde vaardigheden, veel beoefenen van het ambacht opstellingen en nabespreken, lichaamswerk, meditatie en lichaamsbewustheid ontwikkelen.

Alle facetten komen gedurende de hele opleiding afwisselend tijdens alle opleidingsdagen aan bod.


Voor wie:

Voor iedereen die geïnteresseerd is in familiesystemen. Of je het nu doet voor een eigen ontwikkelingsproces of het leren van het ambacht familieopstellingen, deze opleiding is een verrijking voor jou persoonlijk en zal uiteindelijk altijd en overal aanwezig zijn, ongeacht of je er mee gaat werken of niet.


Eigen ontwikkelingsproces

Je kunt tijdens deze opleiding volop aan je eigen ontwikkeling en bewustwordingsproces werken. Gedurende de opleiding doen we meditaties, werken we aan lichaamsbewustwording en is er voldoende mogelijkheid om je eigen thema's in te brengen.


Het leren van het ambacht familieopstellingen

Dit ambacht is in veel beroepen toe te passen. Of je nu rechter, docent, mediator, coach, maatschappelijk werker of zorgverlener bent of dat je uiteindelijk als familieopsteller gaat werken, het is overal toepasbaar. Als je eenmaal weet hoe systemen werken, zal je het in je dagelijks leven altijd met je meenemen.

Verder sta ik voor een opleiding die gedegen in elkaar steekt zonder te veel poespas. Zo leer je op een zuivere, eerlijke en concrete manier opstellingen te begeleiden. Veel aandacht gaat uit naar jou als begeleider en mens, want jij bent nou eenmaal het instrument die er voor zorgt dat de opstelling zich kan ontvouwen. 


Lichaamswerk

Onze maatschappij richt zich erg op onze cognitie. Wij hebben daarom al op jonge leeftijd geleerd dat ons hoofd/ hersenen het allerbelangrijkste is en dat we daar al onze antwoorden vinden op onze problemen en dingen waar we tegenaan lopen. Niets is minder waar, ons brein is veel minder belangrijk dan we denken, ook vinden we hier niet de antwoorden waar we vaak zo naar op zoek zijn om ons leven makkelijker te maken. Sterker nog ons brein brengt ons meestal op het verkeerde pad. Daarom besteed ik veel aandacht aan lichaamswerk, want ons lichaam liegt nooit. Daar vinden we de antwoorden op onze levensvragen. Daar kunnen we voelen wat wel en niet goed is voor onszelf. Het lichaam is tevens ons belangrijkste instrument bij het doen van opstellingen. Dus veel aandacht gaat tijdens de opleiding uit naar ons lichaam.


Wat kan de opleiding voor jou betekenen:

 • Je leert open naar jezelf en je medemens te kijken zonder oordeel.
 • Het geeft inzicht in jouw dynamieken en onbewuste patronen. 
 • Je leert te kijken naar dynamieken en onbewuste verstorende en ziekmakende patronen van je medemens. 
 • Je leert de werking van sociale systemen. 
 • Je leert opstellingen in een pure en verhelderende vorm te begeleiden zowel in groepen als individueel.
 • Je leert systemisch coachen.
 • De lessen, theorie, de groep en de oefeningen (zowel systemische oefeningen als persoonlijke oefeningen) zorgen voor het vergroten van je zelfinzicht, bewustzijn en je lichaamsbewustzijn.

 

Wat ga je leren:

Blok 1: Kennismaken met elkaar en systemisch werk

 • Bespreken van de innerlijke houding. Heel belangrijk tijdens het begeleiden van opstellingen. Dit zal een groot aandachtspunt zijn van de opleiding.
 • Wat is een systeem en wie behoren er tot familiesysteem, organisatiesysteem, enz.
 • Theorie persoonlijk geweten: het persoonlijk geweten zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met ons familiesysteem. Het persoonlijk geweten is voelbaar.
 • Theorie collectief geweten: Dit geweten zorgt ervoor dat er geen familieleden (ook in eerdere generaties) buitengesloten worden. Het zorgt ervoor dat de groep (de ​familie) in zijn geheel blijft. Als er wel familieleden zijn buitengesloten kunnen er familieleden in de volgende generaties worden opgeofferd ten behoeve om de groep compleet te houden. Dit geweten is niet voelbaar, wel waarneembaar.
 • Theorie spiritueel geweten: Dit geweten overstijgt de andere gewetens. Alles is eenheid en er is geen ik en jij.
 • Fenomenologisch waarnemen: handelen in het moment/ in het nu.
 • meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.
 • Uitleg genogram. 


Blok 2: Oefenen met het inleidend interview, kiezen van representanten en leren waarnemen

 • Het inleidend interview: dit is het begin van een opstelling. Het inleidend interview kan veel woorden, maar ook weinig woorden hebben. Soms weet je met een paar woorden al voldoende om te starten en soms heb je nog wat meer vragen nodig. We gaan dit veel oefenen.
 • Het kiezen van representanten: met wie gaan we werken, hoeveel representanten zetten we neer, waar kunnen de representanten voor staan. 
 • Waarnemen: om goed waar te nemen dat vraagt heel veel oefenen. Wat zie je bij de representanten, welke lichaamstaal hebben ze, waar kijken ze naar, hoe kijken ze enz.
 • Meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.


Blok 3: Dynamieken leren herkennen, bespreken van verschillende emoties, oefenen met rituelen, interventies en interventiezinnen

 • Vanaf dit blok gaan we werken met gastcliënten. (zie onderaan uitleg gastcliënten)
 • Dynamieken herkennen en testen. We gaan verder oefenen in het waarnemen en testen van de dynamieken.
 •  Het afsluiten van een opstelling. Wanneer sluiten we een opstelling af. Er is een momentum dat de opstelling het beste beëindigd kan worden. Anders vloeit de energie en de kracht uit de opstelling. 
 • Primaire-, secundaire- en overgenomen emoties (verstrikkingen). Om met cliënten te kunnen werken is het belangrijk om te herkennen in welke emotie de cliënt zich bevindt. We gaan oefenen in het herkennen van de emoties en wat we kunnen doen om iemand in een emotionele toestand te brengen waarmee gewerkt kan worden.
 • We gaan voor het eerst werken met interventies en interventiezinnen. 
 • Meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.


Blok 4: Verschillende vormen van opstellingen

In dit blok komen we verschillend vormen van werken met opstellingen tegen. 

 • De beweging van de Geest. De beweging van de Geest is een intense vorm van opstellen en kan daardoor een diepgaande helende beweging op gang brengen. Deze vorm van familieopstellingen vraagt van de begeleider een volledige aanwezigheid en terughoudendheid.
 • Abstracties opstellen. Deze opstellingen lenen zich voor om minder grijpbare zaken op te stellen, zoals emoties, gevoel, talenten, ‘dat, wat blokkeert’, het geheim of het lot, maar ook het geboorteland, een ziekte of een aandoening.
 • Meditatie, bewustwording en lichaamsbewustwording.


Blok 5: Systemisch coachen/ 1 op 1 begeleiding

Veel cursisten kijken altijd erg uit naar dit blok. Ik dit blok gaan we leren hoe je 1 op 1 kan werken met een cliënt. Je gaat een aantal mogelijkheden leren om dit toe te passen. Ook in dit blok werken we met gastcliënten om zoveel mogelijk met onderstaande methodes te oefenen.

 • vloerankers
 • poppetjes
 • opstelling 'in the mind' 
 • meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.


Blok 6: Zelfstandig optellingen begeleiden met gast cliënten

Vanaf blok 3 zullen we veel met gastcliënten werken, maar in blok 6 zal de hele opstelling van een gastcliënt door de cursist worden begeleid. Belangrijk om te weten, dat je het nog zeker niet hoeft te kunnen en al je medecursisten en trainer kunnen je helpen als je er even niet uitkomt.

 • meditatie, bewustwording en lichaamswerk


Blok 7: LIP opstellingen

Het 'Life Integrated Proces' is ontwikkeld door Wilfried Nelles. Wilfried Nelles is een bekende Duitse opsteller.

Tijdens deze opstelling wordt jij opgesteld met 3 representanten. 

De 3 representanten zijn:

 • 1 voor het ongeboren kind
 • 1 voor het opgroeiende kind
 • 1 voor de adolescent 

In deze periodes van je leven kunnen er veel gebeurtenissen plaatsvinden die invloed hebben op jouw leven waar je of niet bewust van bent. Dit is een mooie manier om een aantal aspecten uit deze levensfases alsnog te bekijken en te verwerken.

In deze opstelling ga je vanuit je volwassen positie (het nu) open kijken naar deze levensfases. Dus zonder oordeel, zonder schaamte, zonder spijt en zonder verwijt. Uitgaande dat alle gebeurtenissen die er plaatsvinden in jouw leven niet voor niks zijn en dat het leven precies zo gaat als het moet gaan. 

Pas als je de gebeurtenissen helemaal kunt aanvaarden zoals ze zijn gegaan kan het van jou loskomen en heeft het geen invloed meer op jouw dagelijkse leven. Dit kan een heel proces zijn.


Blok 8: intervisie. Alles wat je graag nog een keer wil oefenen onder begeleiding

Heel vaak willen cursisten graag nog een bepaalde vorm van opstellingen nog een keer zien of oefenen onder begeleiding. In dit gehele blok is daar volop ruimte voor. 


Blok 9: Ik en systemisch werk en afsluiting

In deze opstelling gaan we kijken hoe jij je verhoudt tot systemisch werk. We kunnen niet alleen kijken naar jou en systemisch werk, maar ook hoe systemisch werk zich verhoudt tot jouw huidige baan of eigen praktijk.


Daarna volgt een mooie afsluiting na deze intensieve opleiding, want nu zijn jullie geen cursisten meer maar collega's geworden!


Praktische en overige informatie


Locatie:

Bijzondere plekken

Barchman Wuytierslaan 51

3819 AB AmersfoortLestijden:

De lestijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 9.30 uur is de inloop en staat de koffie en thee klaar.


Lunch, koffie, thee en lekkers:

De lunch is inbegrepen. Mochten er dieetwensen zijn, dan kun je dat doorgeven bij jouw aanmelding. Tussendoor zal er koffie, thee, water en lekkers zijn.


Tarieven:

Volg je de opleiding de 1e keer dan zijn de kosten: 3150,- euro

Volg je de opleiding de 2e keer dan zijn de kosten: 2150,- euro

Ik hanteer een vroegboekkorting van 200,- euro als je je aanmeldt voor 1 november 2022


Studiemateriaal:

Je ontvangt op je 1e lesdag een reader waar alle informatie en oefeningen in staan. Verder hanteren we het boek van Elmer Hendrix; zinnen die de ziel raken. Een praktisch boek waar systemische zinnen in staan die we hanteren bij opstellingen.


Studiebelasting en literatuur:

18 lesdagen verdeeld over 9 blokken. Dus 2 dagen per blok.

1 keer per maand zijn er 2 lesdagen. Meestal op de vrijdag en zaterdag. Let op er is 1 lesdag op donderdag.

Daarnaast is het raadzaam om een oefengroep op te richten om tussen de lessen door met andere cursisten 1 tot 2 keer tussen de lesdagen te oefenen. Om het vak goed te leren is het belangrijk om veel te oefenen.


Literatuur

Voor de ene persoon is het lezen van boeken verhelderend en geeft het inzichten en de ander heeft een andere vorm van het verkrijgen van inzichten. Het is dus zeker niet verplicht om onderstaande boeken te lezen, doe het alleen als het voor jou helpend is en je er plezier aan beleeft.

 • De boeken van Bert Hellinger
 • De boeken van Elmer Hendrix
 • De Fontein, vind je plek; Els van Steijn
 • Jij hoort bij ons; Marianne Franke Gricksch
 • Zelfs als het mijn leven kost; Stephan Hausner
 • Het leven kent geen weg terug; Wilfried Nelles

Persoonlijke ontwikkeling

 • De boeken van Eckart Tolle
 • Het ego doorzien; Ramesh Balsekar
 • Nou en; Ramesh Balsekar
 • Dat wat ik ben; Shri Nisargadatta Maharaj
 • Moeiteloos geluk; Alexander Zollner


Groepsgrootte:

Minimaal 8 deelnemers en maximaal 15 deelnemers.


Niveau opleiding:

Deze opleiding is voor iedereen. Iedereen kan dit ambacht leren. Het vraagt alleen veel oefenen en persoonlijke ontwikkeling om dit ambacht uit te kunnen dragen. Tijdens deze opleiding leer alles wat je nodig hebt om een goede opstelling te begeleiden. Als je eenmaal de opleiding hebt afgerond dan heb je een gedegen basis en is het een kwestie van heel veel doen.


Aanwezig als representant bij mijn workshops:

Ik geef meerdere keren per maand workshops familieopstellingen, waarvan 2 per maand voor mijn eigen bedrijf. 1 in Soest en 1 in Lochem. Je kunt ontzettend veel leren en ervaren als je regelmatig als representant deelneemt aan de workshops. Ik wil jullie daarmee de mogelijkheid bieden om voor een klein bedrag van 7,50 euro deel te nemen aan mijn workshops als representant.


Partner en gastcliënten:

Partner

Het is bijna onmogelijk om uit te leggen hoe een opstelling werkt en natuurlijk begrijp ik dat je alles wat je ziet en meemaakt graag wil delen met je partner. Daarom mag je partner eenmalig een dag deelnemen aan een opleidingsdag tegen een onkostenvergoeding voor de koffie, thee en lunch.


Gastcliënten

Vanaf blok 3 gaan we werken met gastcliënten. Gedurende de hele opleiding wordt er veel opgesteld en geoefend met elkaar. Naarmate de opleiding vordert gaan we steeds meer werken met gastcliënten. 

Het is daarom heel fijn als je gastcliënten aandraagt, zodat jullie veel kunnen oefenen.

 

Data:

9 blokken van 2 dagen. In totaal 18 dagen

Zie agenda opleiding familieopstellingen.


Kwaliteitsregister CRKBO

Deze opleiding is geregisterd bij het CRKBO en daarmee vrijgesteld van BTWbottom of page